Review

În natură cu obiectivele Vymero – review de Sava Octavian

Numele meu este Sava Octavian-Andrei, sunt fotograf de eveniment, iar în timpul liber îmi place să descopăr locuri noi, din Constanta și împrejurimile sale.

Mereu am fost sceptic atunci când  vine vorba de fotografia cu smartphone-ul, însă un lucru este cert, oriunde mergem, îl avem mereu cu noi, gata de a face fotografii.  
În ultimii ani piața a fost invadată de foarte multe accesorii pentru smartphone-uri, majoritatea suferind însă de o calitate îndoielnică. Dar nu și în cazul obiectivelor Vymero, calitatea lor fiind peste medie, la un preț decent.
În linii mari, daca optăm pentru kit-ul de lentile sau doar pentru o singură lentilă, toate se bucură de o construcție solidă, o calitate optică  bună, rezultatele vorbind de la sine chiar și pentru un telefon care nu este un campion în sfera fotografiei. Drept urmare, dețin un smartphone budget friendly din gama mid-range, Motorola Moto G 5G Plus iar lentilele primite pentru test au fost un boost pentru senzorul principal destul de modest al telefonului.

Prezentarea generala
Toate lentilele vin însoțite de un hardcase care va face transportul lor mai sigur, un sistem de prindere de tip carabina care se poate agăța atât la cureaua pantalonilor cât și la un rucsac, o microfibră, capace de protecție atât pentru elementul optic frontal cât și un capac care se atașează în spate, mai exact peste sistemul de montură. Excepție de la accesoriile menționate fiind la kit-ul lentilei de tip microscop.

Pentru acest lucru acord o notă de 4.5/5 deoarece alte kit-uri sau lentile din sfera acestui preț vin însoțite doar de un săculeț din material textil. Totodată,  ce nu prea mi-a placut a fost faptul că trebuie să folosim o forță mai mare sau un sim tool pentru a scoate căpăcelele din spatele obiectivului,  asta înseamnă că dacă nu suntem atenți, putem zgâria carcasa metalică a obiectivelor.
Personal, îmi doresc un sistem prin înfiletare a capacelor, fiind astfel mai ușor de manevrat.

  1. Lentila Fisheye
    Dintre toate lentilele primite pentru recenzie,  aceasta a fost lentila care mi-a adus doza cea mai mare de amuzament și mi-a sporit gradul de creativitate. Prin natura sa, lentila fisheye, este o lentilă cu un unghi foarte mare de cuprindere care produce distorsiuni vizuale puternice menite să creeze o imagine panoramică largă sau sferică. Există două tipuri de lentile fisheye: sferică – produce efectul de hublou/vizor și linear. În acest caz este vorba de o lentila fisheye liniară.

Recomand această lentilă în mare parte pentru pozele de peisaj, spații înguste implicit arhitectura, unde o lentilă normală nu poate cuprinde toate detaliile din spațiul respectiv.
Totodată, pe lângă aspectele practice generale, putem să o folosim și pe post de lentila selfie pentru amuzament.
Acord nota 5/5 atât pentru construcția solidă (corp metalic), lentila de foarte buna calitate cât și gradul foarte ușor de folosire, atașat clips pe telefon și atașarea/înfiletarea obiectivului.

  1. Lentila wide (echivalent 18mm)
    Deși majoritatea smartphone-urilor din ultimii ani vin echipate deja cu o lentilă de acest gen, nu de puține ori constatăm o abatere în calitatea imaginilor din trio-ul: wide/normal/tele, deoarece toți producătorii, din diverse motive, optează pentru senzori diferiți pentru fiecare camera în parte.  Pentru telefoanele din gama mid-range, rezoluția cât și imaginile oferite de senzorii camerelor wide sunt foarte mediocre, aici, în schimb, se evidențiază avantajul major dacă optăm să folosim o lentilă atașabilă împreună cu senzorul principal.
    O caracteristică principală a lentilelor ultra-wide este faptul că permite extinderea unghiului de cuprindere a camerei foto a telefonului, astfel încât să surprindeți imagini cu un câmp vizual extins.
    Totodată, distorsiunile produse de unghiul mare de cuprindere nu sunt atât de pronunțate ca și în cazul obiectivelor fisheye.  

Ca și în cazul lentilei fisheye, această lentilă vine cu toate accesoriile, inclusiv un parasolar metalic care are rolul de a diminua reflexiile de lumină.
Acord 5/5 pentru construcție, calitatea optică foarte bună și utilizare extrem de simplă.

  1. Teleobiectiv (echivalent 60mm)
    Lentila din acest kit oferă un zoom de 2x. Acest aspect ajută foarte mult mai ales în cazul telefoanelor care practic nu au zoom optic, singura opțiune fiind utilizarea zoom-ului digital. Drept urmare, telefonul meu face parte din această categorie.  
    Prin definiție, teleobiectivele se comportă identic ca un telescop. Din punct de vedere practic, putem să folosim teleobiectivele atât pentru subiectele aflate la o distanță mare față de aparat cât și pentru a obține un câmp de profunzime mai accentuat care separă subiectul de fundal, în cazul fotografiei de portret și nu numai.

Lentila din kit-ul Vymero, este destul de robustă, foarte bine construita,  ca și în cazul obiectivelor precizate anterior, aceasta are un corp metalic, pentru acest aspect acord 5/5.
Ca și manevrabilitate/ușurință, fiind un teleobiectiv, necesită puțină atenție, în special în situația în care nu aveam  multă lumină, altfel riscăm ca imaginea finală să iasă mișcată. Pentru acest lucru acord 4.5/5

  1. Lentila Macro(echivalent 25mm, 10x mărire)
    Cea de a patra componentă din kit-ul primit pentru  test este lentila macro. Avantajul oferit de  lentila macro este că ne putem bucura de o rezoluție mult mai bună, deoarece,  aceasta se atașează de senzorul  principal al camerei. Majoritatea telefoanelor din ultimii 2 ani vin deja echipate cu un senzor și o lentila macro, dar datorită rezoluțiilor slabe (de până la 5 megapixeli), acestea oferă doar un efect placebo, în realitate, calitatea pozelor fiind slabă.
    Din punct de vedere tehnic, o lentilă macro ne permite să fotografiem detalii și obiecte de mici dimensiuni, apropiindu-ne până la 2cm față de subiect, folosind parasolarul inclus în kit.

Acord 5/5 pentru construcție și pentru accesoriile cu care această lentilă vine, bonus fiind parasolarul din plastic semitransparent, care are un dublu rol, ne permite să ținem fix telefonul pe subiectul care urmează a fi fotografiat și totodată elimină reflexiile nedorite de pe suprafețe .
Ca și grad de dificultate de utilizare, acord 4/5 deoarece, în general, fotografia macro necesită o atenție mai sporită, folosirea unui mini-trepied la o distanță foarte mică față de subiect de circa 2cm  și o sursă de lumină auxiliară. În cazul fotografiilor date ca exemplu am folosit o lanternă de buzunar ca sursă secundară de lumină.  

  1. Lentila anamorfica
    Acest gen de lentilă a fost concepută în industria cinematografică pentru a obține o captură video cu o perspectivă mult mai bună. În general, acest tip de lentilă mărește câmpul orizontal și modifică imaginea nativ de 4:3 în imagini format de 16:9.  Un alt aspect unic al acestui tip de obiectiv se poate observa mai ales noaptea,  în jurul unei surse directe de lumină, lentila va produce o reflexie orizontală specifică/unică.
    Din punct vedere al construcției, corpul este alcătuit dintr-o carcasă de metal. Totodată, elementul frontal  se învârte, acest aspect ajută la schimbarea perspectivei din plan landscape în portret. Pentru acest lucru acord 5/5.
    Din punct de vedere al utilizării, acest tip de lentila necesită un grad mediu de cunostințe foto și un smartphone cu un senzor zoom/tele dedicat. În general, acest tip de lentilă este util mai ales când filmăm și mai puțin pentru aplicațiile de tip fotografie.
    Un  alt aspect care nu prea o sa fie pe gustul unui consumator general este  generat de faptul că trebuie să achiziționeze aplicația video Filmic care decompresează aspectul 4:1 și îl transformă în 16:9. Pentru aceste aspect, acord 2/5

Concluzii finale

Din punct de vedere optic, lentilele, deși  suferă de aberații cromatice, acestea fiind un efect normal al acestor tipuri de accesorii, ele oferă o calitate peste medie, fiind foarte apropiate de produsele din gama premium.
Ca și o notă finală, pot spune că sunt gadget-uri foarte utile, atât pentru publicul larg, cât și pentru fotografi/videografi entuziaști, deoarece atunci când dorim să ieșim la o simplă plimbare, o geantă compusă dintr-un aparat foto și accesorii nu este tocmai cea mai practică soluție. Totodată, există o regulă de aur în fotografie,  și anume că obiectivul contează mai mult decât aparatul în sine, în plus, garantat cu aceste lentile o să reușiți să experimentați o schimbare de perspectivă și să descoperiți noi orizonturi ale creativității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *